Nederland in top 5 inkomensverschillen Mannen - Vrouwen

17 jul 2016
Door Toos

De 2-de editie is uit van "The Transforming WorldAtlas" gepubliceerd door de Bank of America & Merrill Lynch. Het is een interessant rapport waar actuele trends in kaart zijn gebracht op kaarten van landen en de wereld. Nederland staat in dit rapport in de top 5 van landen met de grootste inkomens verschillen tussen mannen en vrouwen. Een impressie;

Nederland staat in het rapport op de 5-de plaats wereldwijd met een gemiddeld verschil van 20,5 % voor dezelfde positie bij gelijke kwalificaties. Waar een man € 100 (EURO) verdient, verdient een Nederlandse vrouw € 79.5 (EURO). Landen die het nog slechter doen zijn Zuid Korea, Estland, Japan en Israël.

Inkomens verschillen tussen Mannen en Vrouwen in Nederland in 2015
Bron: "The Transforming WorldAtlas -de Bank of America & Merrill Lynch. (link verder onder.)

Landen waar de inkomens verschillen tussen mannen en vrouwen het kleinst zijn; Nieuw Zeeland, België, Luxemburg, Denemarken en Noorwegen tot maximaal 7 % verschil in inkomen.

Het zijn opmerkelijke verschillen voor een klein en relatief makkelijk bestuurbaar land als Nederland.
Een land waar juist gelijkheid zo regelmatig in het nieuws is. Ook in de nationale media zit het rapport niet ver af van wat het CBS meldt. Zie "Vrouwen verdienen 18 procent minder dan mannen". Blijkbaar als het over geld gaat heeft gelijkheid in Nederland een andere interpretatie.

De Belgische zuiderburen - op nummer 2 van de beste landen - doen het voor vrouwen een stuk beter met slechts 5,9% verschil. Ondanks dat de Nederlandse opvattingen en cultuur verschillen niet schokkend groot zijn, zijn de inkomens verschillen tussen de mannen en vrouwen in Nederland relatief groot.

Blijkbaar zijn er nog steeds argumenten te vinden waarmee het inkomensverschil in een land als Nederland te verdedigen is. Bij de Zuiderburen is dat klaarblijkelijk een stuk minder het geval.

Lees het rapport hier - The Transforming WorldAtlas.

 Meer over dit initiatief hier: A Transforming World

Tags: