De Beste Belastingdienst ter wereld

16 apr 2013
Door Toos

Bij de Nederlandse belastingdienst werken 25.000+ mensen – een enorme organisatie voor zo’n klein land. Samen werken ze aan het meest fijnmazige belastingsysteem ter wereld met forse handhaving. Echter wat blijkt? De Nederlandse belastingambtenaar schijnt ontevreden te zijn over fraude zaken die door het systeem heen glippen. Dit bleek blijkbaar zo urgent dat de Abvakabo en FNV - als klokkenluider - een rapport heeft gemaakt. Lees en huiver.

157 miljoen erbij voor extra handhaving

De Abvakabo en FNV heeft in 2012 een enquete gehouden onder medewerkers van de belastingdienst. Aanleiding was onrust onder belastingambtenaren over fraude zaken die door tijdgebrek niet aangepakt konden worden. Het resultaat? Deze regering heeft € 157 miljoen vrijgemaakt voor extra toezicht;

“Het kabinet stelde 157 miljoen euro beschikbaar te besteden aan intensivering  van het toezicht.
Jaarlijks moet deze investering bijna 700 miljoen euro extra aan belastinginkomsten genereren.”

Bron : Abvakabo / FNV in "Miljarden voor het oprapen"
Wat zou je doen met 157 miljoen

Een schijnbaar vette vangst – echter – het Nederlandse Belasting Systeem is al zo effectief. Op Europese schaal, met vlag en wimpel de beste van de klas. Helaas is fraude niet uit te bannen, het is de mens eigen.Zelfs niet met het beste belastingsysteem ter wereld. Maar blijkbaar knaagt dit enorm - het bestrijden van onrecht - verankerd in de Nederlandse cultuur. Anno 2013 / 2014 wordt de handhaving dus nog intensiever. Een goede zaak?

De belastingambtenaar wil meer toezicht

De belastingambtenaren zijn in een tweede inventarisatie van de Abvakabo - FNV gevraagd waaraan ze de 157 miljoen zouden willen besteden. De belastingambtenaar wil jagen op slokposten, spookburgers en windhappers maar raken daarmee ook de 'gewone’ burgerij. Een paar suggesties van belastingambtenaren die iedereen aan gaat;

 1. “Aangiftes niet langer ongecontroleerd ‘wegstempelen’ wanneer de tijd begint te dringen. Dit geldt ook voor bezwaarschriften.”
   
 2. “Meer dan slechts enkele van de ongeveer 200 parameters inschakelen bij de elektronische beoordeling van aangiftes, zodat er meer afwijkingen voor nadere controle worden ‘uitgeworpen’.”
   
 3. “In het mkb-segment wordt veel te weinig verticaal gecontroleerd. De gelegenheid maakt de dief. Meer boekenonderzoeken levert meer geld op en werkt uiteindelijk ook preventief.”
   
 4. “Meer controle op de weg middels ANPR. (automatic number plate recognition)”
   
 5. “Ik hoef geen loon meer van de overheid. Geef mij maar 10 procent provisie van de extra belastinginkomsten die ik weet te genereren uit posten die conform de automaat zijn afgedaan. Ik zou een veelvoud verdienen van hetgeen ik momenteel verdien. Dit om aan te geven hoeveel geld de overheid op straat laat liggen.”

Als de belastingambtenaar zijn zin krijgt niet alleen de fraudeur er van langs maar ook de gewone burger. Kleinere voordeeltjes die nu door het belastingsysteem glippen krijgen met een investering van € 157 miljoen nu ook meer tijd. Of laat de belastingambtenaar dit makkelijk inbare geld uit coulance maar liggen?

Het beste belastingsysteem ter wereld

In Nederland wordt al veel belasting betaald – het Nederlandse belastingsysteem is het meest fijnmazige in de wereld met een ongekende diepgang aan regels en uitzonderingen.Het werkt prima voor de gewone burgerij – voor de meeste Nederlanders in loondienst valt er alleen in de marge wat te halen met wat kleinschalig gerommel. Immers de belastingdienst weet toch alles al.

Minimum invorderingsgrens van de Nederlandse belastingdienst
bron: Abvakabo  FNV - Miljarden voor het oprapen

Met nog intensiever toezicht wordt ook een deel van de gewone burgerij meegesleurd – het kan dus best onaangenaam worden in 2014 en verder. De jacht op slokposten, spookburgers en windhappers met een nog fijnmaziger visnet – en de bijvangst komt ook mee. Het lijkt op het flitsen van de 5Km snelheidsovertreders – een grote ergernis van velen. Maar de notoire hardrijder, zwartrijder, verkeershufter blijft - hoe zwaar er ook wordt gehandhaafd.

De Nederlandse belastingambtenaar maakt zich duidelijk druk over hoe het nu gaat. Het belastingsysteem is blijkbaar zo goed dat er veel  fraude zaken aan het licht komen maar - door tijdsgebrek bij de 25.000+ ambtenaren - onbehandeld blijven.

Minder belasting ambtenaren in Nederland
bron: Abvakabo - FNV - Miljarden voor het oprapen

Menig ander land zou zielsgelukkig zijn met een belastingsysteem en handhaving zoals in Nederland. Dit kleine land loopt ver voor de Europese fanfare uit – andere (europese) landen zitten met hun belastingsysteem nog in de 50-er jaren.

Voor de 25.000+ belastingambtenaren in Nederland is het blijkbaar nog niet genoeg. Kortom meer bezwaarschriften, rechtzaken en  regels uit jurisprudentie. Tijd voor emigratie? Helaas, de arm van de Nederlandse belastingdienst is lang en in menig ander land al een bekende instantie.

€ 700 miljoen zal extra toezicht wellicht niet opbrengen,  echter met € 157 miljoen meer toezicht is ergernis zeker gegarandeerd. Niet Leuker en ook Niet Makkelijker.

Miljarden voor het oprapen voor de belastingdienst

De rapporten en persberi van de Abvakabo FNV;

Abvakabo FNV - Medewerkers: meer mankracht nodig om te innen en controleren

Rapport - Abvakabo FNV klokkenluider voor Belastingdienst - Miljarden voor het oprapen

Abvakabo FNV - Dit zouden jullie willen doen met € 157 miljoen

Enquette - Belastingambtenaren over de aanpak van slokposten, spookburgers en windhappers

VPRO documentaire:  Tegenlicht - The Tax Free Tour, Nederland heeft de meeste belastingverdragen
 

Tags: