Belasting Ontwijking, de Tax Free Elite

26 mrt 2013
Door Toos

De euro crisis brengt een oud thema in de media – het ontwijking van belasting door multinationals en miljonairs.  Met slimme constructies worden grote bedragen weggesluisd met een minimum aan belasting tot een Tax Free bestaan. Het tij lijkt echter aan het keren, een impressie van verschillende initiatieven voor een meer gelijkwaardige belasting heffing.

Van dubbele belasting naar geen belasting

Nederland staat bekend als een belasting paradijs (Tax Haven – Tax Paradise) voor bedrijven – de vele brievenbusmaatschappijen en trustkantoren in Nederland zijn een teken aan de wand. Er wordt goed geld verdient aan belasting ontwijking, gefaciliteerd door accountants kantoren en belasting adviseurs in en buiten Nederland. En dat alles binnen (de mazen van) van de Nederlandse belastingwet.

Nederland - een belasting paradijs voor bedrijven
Nederland is een belasting paradijs voor bedrijven
Brievenbusmaatschappijen en trustkantoren in Nederland - een belasting paradijs

Nederland heeft in verhouding veel belastingverdragen met andere landen o.a. om dubbele belastingen voor bedrijven en personen te voorkomen. En daar zit (een deel van) de crux – deze complexe belasting materie heeft mazen waardoor het mogelijk wordt om belasting zelfs geheel te ontwijken – bekend als Double Non-Taxation.

Kortom van “Dubbele Belasting” naar “Geen Belasting”. Het zijn constructies gevonden en aangeboden door (internationale) belasting experts tegen vorstelijke tarieven. Iets wat voor personen en bedrijven met een modaal inkomen / omzet ver buiten bereik ligt.

The Tax Free Tour - The Offshore Industry

Recentelijk heeft Tegenlicht van de VPRO een treffende documentaire "The Tax Free Tour" uitgezonden waar een kijkje wordt gegeven in The Offshore Industry. Hier wordt uitgelegd hoe Apple, Walmart, Starbucks slimme constructies gebruiken om zo min mogelijk belasting te betalen. Nederland is een belangrijke speler in deze industrie. Van de 100 rijkste bedrijven zijn 91 in Nederland aanwezig via Trust Kantoren zoals Intertrust. (www.intertrustgroup.com)

Een deel van deze bedrijven hebben geheime afspraken met de Nederlandse Belastingdienst. Het is een fijne lijn tussen belasting fraude en belasting ontwijking. Zoals een voormalige Britse minister, Denis Healey, het uitlegt;

“The difference between tax avoidance and tax evasion is the thickness of a prison wall”.

Het is een industrie waar enorm veel geld in om gaat - met de verschillen in nationale belastingtarieven van allerlei landen (waaronder Nederland) als basis.

Initiatief van de Europese unie en Tax Justice

Bij de Europese unie is dit al langer bekend. Met het momentum van de Euro crisis is in 2012 opgeroepen tot melding en delen van ervaring over feitelijke gevallen van Double Non-taxation

Double Non-Taxation initiatief van de Europese Unie
Double Non-Taxation - Belasting ontwijking in de Europese unie
Oproep tot delen informatie Double Non-Taxation door Europese Unie

Een onafhankelijke organisatie – Tax Justice – is al langer actief op o.a. het gebied van belasting ontwijking en heeft sinds 2007 een Nederlandse vestiging. 

Tax Justice in Nederland - in de strijd tegen belasting ontwijking 
Tax Justice in Nederland
De website van Tax Justice Nederland 

Tax Justice kwam in de zomer van 2012 in het nieuws met een rapport over wereldwijd misgelopen belastinggeld – met een conservatief ingeschatte waarde van 21 biljoen US dollar.

Een recent en opmerkelijk initiatief is een open brief aan de “Big Four” – de 4 grote accountants kantoren - waarin wordt opgeroepen praktijk kennis te delen met de Europese unie.

Of dit zal helpen is de vraag – de constructies voor belasting ontwijking zijn veelal legaal – en een onbedoeld neveneffect van belasting wetgeving. De oproep van Tax Justice appelleert aan de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de ‘Big Four’ - Deloitte, Ernst & Young, KPMG en PwC.

Gelijkwaardige belasting heffing staat echter wereldwijd in de spotlight. Het argument is hier dat grootschalige belasting ontwijking de belasting druk opvoert voor diegene met modale en lagere inkomens. 

Belasting ontwijking informatie en media

The Tax Free Tour - Documentaire van Tegenlicht - VPRO
Shell en ABN AMRO en de postbus firma's

Tax Justice rapport over wereldwijd misgelopen belastinggeld
Tax Justice - Open aan de 4 grote accountantskantoren in Nederland

Tax justice - Nederland


Tax Justice – international
Europese Unie - Double Non-Taxation - oproep tot delen informatie

En verder interessant;

Nederlandse zwartspaarders melden zich bij de belastingdienst
Jimmy Carr –  UK Comedian zegt sorry voor belasting ontwijking
Klusjesmannen betalen met zwart geld versus belasting ontwijking

 

Tags: