Auto kopen zonder inschrijving GBA

25 okt 2011
Door Toos

Als emigrant een paar maand in Nederland zonder auto? Een vervoersprobleem doemt op – autohuur is te duur, openbaar vervoer te traag en een paar maand een auto lenen niet echt een optie. Er zijn echter een paar goede alternatieven – een impressie.

Auto kopen zonder inschrijving GBA

Als niet ingezetene in Nederland is een auto kopen zonder inschrijving in het bevolkingsregister geen probleem – echter het kenteken op naam krijgen wel. Als uitgeschreven Nederlander staat het burger servicenummer op non-aktief. (BSN - sofinummer) Een kenteken op naam zetten is niet mogelijk immers een niet-ingezetene heeft geen Nederlands woonadres.

Auto kopen zonder inschrijving GBA in Nederland
Auto kopen zonder inschrijving GBA in Nederland - en toch kunnen rijden in NL?

 
Daarnaast is het verzekeren van een Nederlandse auto een volgend probleem. Een Nederlandse autoverzekeraar doet graag zaken doen met een Nederlands ingezetene.

Auto op Duits export kenteken

Een betere oplossing is de aanschaf van een auto geregistreerd in Duitsland. Een courant model is vrijwel altijd te verkopen in Nederland of elders. Een Duits export kenteken is maximaal 1 jaar geldig en kan met bijbehorende verzekering bij verschillende commerciële export bedrijven vrij simpel gekocht worden.

Duits export kenteken op naam met verzekering
Duits export kenteken op naam met WA verzekering voor maximaal 1 jaar

 
Met het export kenteken kan 1 jaar binnen Europa gereden worden, dus ook in Nederland als niet ingezetene. De voornaamste kosten zijn de bijbehorende verzekering en de Duitse belasting. Immers het schade risico is hoger ingeschat omdat geen regio bekend is waarin regelmatig wordt gereden. Verder neemt de duitse belasting toe bij een oudere auto, diesel en grote cilinderinhoud.

In oktober 2011 kost een Duits export kenteken rondom de
€ 658 gedurende 3 maand inclusief WA verzekering voor een TuV gekeurde benzine auto uit 1995 met een 1600cc motor. Kortom € 219,- per maand, dus veel goedkoper dan een auto huren. De maand kosten nemen verder iets toe zodra het kenteken langer geldig moet zijn.

De kans dat U wordt aangehouden door de Nederlandse politie of douane is wel wat hoger. Als Nederlands ingezetene is het rijden in een buitenlandse auto in Nederland een economisch delict – de belastingdienst verwacht namelijk motorrijtuigenbelasting (MRB).

Kortom low-hanging-fruit voor de rijksambtenaar en dus erg verleidelijk om een auto met Duits export kenteken staande te houden. Als niet ingezeten Nederlander mag dit echter wel – immers u mag ook rijden in Nederland met bijvoorbeeld uw Portugese auto – of een geëxporteerde Duitse auto via Nederland naar bijvoorbeeld Engeland rijden.

Het is vanzelfsprekend dat de auto een geldig TüV certificaat (duitse APK) moet hebben en de bestuurder een geldig rijbewijs. Een Nederlandse auto of van andere niet Duitse herkomst kan ook via deze wijze worden voorzien van een Duits export kenteken, echter de kosten hiervan zijn vele malen hoger.

Auto op Nederlands export kenteken

Het is ook mogelijk om voor 2 weken een Nederlandse auto op export kenteken op naam te krijgen. Helaas is het kenteken maar voor 2 weken geldig na afgifte, alsmede de bijbehorende autoverzekering.

Nederlands export kenteken op naam met verzekering
Nederlands export kenteken op naam met WA verzekering voor maximaal 2 weken

 
Loopt de APK zelfs eerder af dan is het kentekenbewijs nog korter geldig. Dit is dus alleen een oplossing voor de korte termijn. Daarnaast is de premie voor 2 weken verzekering in verhouding fors. (rondom de € 80-90,-).

Interessant: Auto keuren in Spanje - het kan per 1 oktober 2012 - bij de Spaanse RDW.

Auto lenen van familie of vriend

Een auto lenen van vriend of familie is bij sporadisch gebruik natuurlijk een goede oplossing, het probleem zit echter in structureel gebruik gedurende 2-3 maand. De autoverzekeraar baseert het schade risico op het verleden van de regelmatige bestuurder alsmede de vestigingsregio.

Bij kleine schades is dit nog steeds geen probleem, echter bij forse schade gevallen wel. De kans op ontdekking is groot, vooral als blijkt dat de bestuurder geen ingezetene is in Nederland en blijkt dat bij nader onderzoek de bestuurder al langer in de auto rondrijdt.

Auto huren als niet ingezetene

Om toch mobiel te zijn in Nederland is autohuur natuurlijk de voor de hand liggende oplossing. Echter de huurkosten zijn minimaal zo’n € 350,- per maand voor de kleinste auto. De huurovereenkomst draagt het buitenlandse woonadres. 

Tijdelijk inschrijven in het Nederlandse bevolkingsregister

Uiteraard is tijdelijk inschrijven in Nederland een manier om een Nederlandse auto op naam te krijgen. De doorlooptijd van een inschrijving in NL is ongeveer 1 a 2 weken.
Een inschrijving heeft een aantal consequenties – bijvoorbeeld het starten van een verplichte zorgverzekering en een inschrijving op een woonadres van een ander. Dit laatste kan gevolgen hebben voor een eventuele uitkering van de hoofdhuurder of eigenaar. Denk hier goed over na, het kan op lange termijn vervelende financiële gevolgen hebben. Met name als U bij de belastingdienst reeds bekend bent als emigrant met lijfrentes, een aanmerkelijk belang enz. Een tijdelijke inschrijving kan een lopende belastingzaak onnodig complex maken.

Nog niet geëmigreerd?

Voor emigratie kan een auto op naam gezet worden. Daarna schorsen en stallen in Nederland en vervolgens uitschrijven uit het GBA - bevolkingsregister. De wagen kan bij een tijdelijk verblijf in Nederland worden gebruikt mits weer APK gekeurd en verzekerd. Dit kan bijvoorbeeld bij een autoverzekeraar waar een (lange) historie is opgebouwd zonder schades.

Oldtimer stallen en verzekeren met Nederlands kenteken
Oldtimer stallen en verzekeren met Nederlands kenteken

 
De ideale oplossing in deze situatie is een belastingvrije old-timer van 25 jaar en ouder- immers de wegenbelasting vervalt na 25 jaar voor prive gebruik. Een WA verzekering voor een old-timer personenauto is ongeveer € 80 – 100,- per jaar met maximale bonus-malus korting. Na emigratie laat U de WA verzekering gewoon doorlopen – aangenomen dat de regelmatige bestuurder en de woonregio niet is veranderd bij tijdelijke terugkomst in Nederland.

Tags: